Festival-Concurs de ouă încondeiate în parohia Rogojești

Viața parohiei Aprilie 10, 2014

       Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, parohia noastră în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, am organizat la Biserica Ortodoxă din Rogojești, în zilele de 5-6 aprilie 2014, Festivalul - Concurs de Ouă Încondeiate, ediția I, la care au participat meșterii populari din: Jud. Suceava (Suceava, Ciocănești, Rădăuți, Brodina, Ulma, etc.), din jud. Botoșani (Bucecea, Vlădeni/Botoșani și din Rogojești cei mai mulți).  

       Manifestarea a debutat în prezența, managerului C.J.C.P.C.T Botoșani, dl. Aurel Melniciuc, a directorului executiv, al Centrului Județean pentru Cultură Botoșani, dl. Dănuț Huțu și a prof. etnograf Margareta Mihalache. O surpriză foarte frumoasă, a fost participarea, P.C. Pr. Protopop Stelian Ciurciun al Protopopiatului Dorohoi, P.C. Pr. Inspector Bogdan Racu, reprezentant al Arhiepiscopiei Iașilor, precum și a P.C. Pr. Ilie-Iulian Ivaniciuc fiu al satului Rogojești, dl. Teodor Haucă, fost senator de Suceava și fiu al satului Rogojești, dl. primar al comunei Mihăileni, Dr. Laurențiu Barbacariu, dl. viceprimar Constantin Răileanu, P.C. Pr. Petru-Gabriel Roșca de la Parohia Dersca II, etc. și foarte mulți vizitatori.

       La finele concursului, tinerii din parohie Rogojești, au susținut un moment artistic, iar un grup de tinerii de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi, au susținut un concert de muzică religioasă. 

       Înmânarea diplomelor premianților, s-a făcut de către P. C. Pr. Protopop.

       Premianții Festivalului - Concurs Ouă Încondeiate au fost:

                Trofeul „Ouă Încondeiate de Paște” Rogojești - meștera populară Coțovanu Marcela - Ciocănești,

                 Premiul I - meșterei populare Timu Maria - Ciocănești,

                 Premiul II - meșterei populare Nistor Iuliana-Celica - Rogojești,

                 Premiul III - meșterei populare Lupu Angela - Rogojești,

                 Mențiuni: Torac Paul - Brodina, Fundiur Victoria - Rădăuți, Ursula Maria - Bucecea, Podariu Daniela - Vlădeni, Bohaiciuc Elena - Rogojești, Coriciuc Silvia - Rogojești. 

                 În cea de a doua zi a manifestării, au fost organizate ateliere interactive pentru copii, unde au participat copiii din Rogojești, Bucecea, Vlădeni, etc.

                 Copiii parohiei noastre au arătat și de data aceasta că ei sunt dornici de a duce mai departe această tradiție, a încondeiatului și nu numai.    

                 Evenimentul a avut scopul, de a pune în lumină, un meșteșug tradițional și spiritual, care s-a păstrat până astăzi și sperăm că se va păstra pe mai departe în Rogojești.